Doprava zdarma nad 80€ v rámci Slovenska.

Jahodový vegánsky koláč

Jahodový koláč je mäkký a vláčny s čerstvými jahodami vo vnútri, aj na povrchu, s citrónovou príchuťou.  Tento koláč je tiež bez mlieka a vegánsky. Skvelý dezert na jar alebo v lete.

IMG_3024

Potrebujete:

1 1/2 hrnček čerstvé jahody

1 hrnček kokosové mlieko z plechovky

2 PL jablčný ocot

1/2 hrnček avokádový olej (alebo olivový olej)

kôra z 1 veľkého citróna (cca 1 PL citrónovej kôry)

3/4 hrnček javorový sirup

2 ČL vanilkový extrakt

1 3/4 hrnček bezlepková múka (použila som múku zo zelených banánov)

1/4 hrnček tapiokový škrob

1 1/2 ČL prášok do pečiva

1 ČL sóda bikarbóna

1/2 ČL soľ

Postup:

Pripravte si okrúhlu formu o priemere 24 -25cm, potrite olejom a odložte bokom. 1/2 hrnčeka jahôd nakrájajte na menšie kocky, zvyšok rozkrojte na polovicu na dekoráciu povrchu koláča. V malej miske zmiešajte kokosové mlieko a jablčný ocot, nechajte 5 minút postáť. V druhej menšej mise zmiešajte javorový sirup s citrónovou kôrou, ktorú môžete medzi prstami jemne požmoliť. Nechajte pár minút postáť. Vo veľkej mise zmiešajte avokádový olej, vanilku a javorový sirup s citrónovou kôrou. Potom pridajte zmes s kokosovým mliekom, premiešajte. Pridajte múku, škrob, sódu bikarbónu a soľ a jemne premiešajte. Nakoniec pridajte jahody nakrájané na kocky a jemne ich premiešajte so zmesou. Hotovú zmes vylejte do formy a na vrch poukladajte na polovicu nakrájané jahody. Pečte pri teplote 190 stupňov cca 40-45 minút. Po dopečení nechajte 10 minút koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Pred nakrojením ho nechajte úplne vychladnúť. Servírujte.