Doprava nad 80 € ZDARMA v rámci Slovenska.

Kváskový bezobilninový chlieb (AIP)

kv__skov___bezobilninov___chlieb_(aip)

 

Suroviny:

  • 3/4 hrnček voda najlepšie filtrovaná
  • 2 PL olivový olej
  • 1 PL javorový sirup alebo med
  • 1/4 hrnček bezobilninový kvások
  • 1/4 hrnček kaša z bielych batátov +
  • 2 PL kaša z bielych batátov
  • 1 PL jablčný ocot
  • 1/4 hrnček manioková múka
  • 1/2 hrnček tapiokový škrob
  • 1/4 hrnček múka z tigrích orechov
  • 1 1/2 hrnček banánová múka
  • 1 3/4 ČL soľ

Postup:

  • Do veľkej misy pridajte vodu, olej, sirup (med), kvások, kašu z bielych batátov a jablčný ocot. Miešajte, kým sa zmes nespojí. Do druhej misy dajte maniokovú múku, tapiokový škrob, múku zo zelených banánov, múku z tigrích orechov a soľ. Suché prísady pridajte k mokrým prísadám a dobre premiešajte, aby sa všetka múka zapracovala do cesta. Cesto by malo byť lepkavé, ale nie mokré a nemalo by sa vám priveľmi lepiť na prsty – pridajte viac tigrej múky po lyžici, kým nedosiahnete túto konzistenciu. Cesto vytvarujte do okrúhleho tvaru, nechajte v mise, posypte múkou (maniokovou) a prikryte kuchynskou utierkou. Nechajte 1,5 – 2 hodiny postáť.
     
    Po 1,5 – 2 hodinách by cesto malo byť vlhké. Buďte k nemu jemní a snažte sa príliš ním nemanipulovať, keď ho začnete tvarovať do okrúhleho tvaru. Ak je to potrebné, ponorte ruky do vody a uhlaďte povrch chleba. Vytvarované a vyhladené cesto vložte do utierkou vystlanej a múkou vysypanej misy a prikryte utierkou. Zakryté cesto nechajte na kuchynskej linke stáť 8 hodín (alebo cez noc, až 12 hodín). Mal by iba jemnučko narásť. Rúru s plechom vo vnútri vyhrejte na 230 stupňov (aspoň 30 minút). Vo vnútri má byť pod plechom uložená aj nádoba na vodu (zapekacia misa), ktorá sa tiež zohrieva v rúre.
     
    Kým sa rúra predhrieva, uložte cesto na papier na pečenie. Predtým ho môžete opäť vlhkými rukami vyhladiť a spojiť prípadné trhliny. Cesto ešte raz zľahka poprášte múkou a na vrchu nakrojte ostrým nožom. Ak je rúra dôkladne vyhriata, opatrne vložte cesto s papierom na pečenie na plech. Zároveň vylejte 1 pohár vody do misy pod plechom. Pečte cca 25 minút. Po 25 minútach znížte teplotu na 175 stupňov, vyberte misu s vodou a pečte ďalších 30 minút. Po upečení chlieb vyberte a uložte na mriežku. Pred krájaním ho nechajte 2 hodiny úplne vychladnúť.

Poznámky 

Môžete si všimnúť, že vaše cesto počas procesu kysnutia popraskalo/rozdelilo sa kvôli vlhkosti a nedostatku lepku, ktorý vytvára hladký elastický povrch cesta a udržuje bublinky vo vnútri. Ak sa tak stane, jednoducho si znova namočte ruky a cesto jemne uhlaďte, aby ste znížili ďalšie praskanie počas pečenia. Nakrojenie vrchu chleba tiež pomáha nasmerovať prúdenie vzduchu, a tak pomáha predchádzať ďalším prasklinám.
 
E-book Návod na pečenie kváskového chleba bez obilnín Vám pomôže, aby ste uspeli pri pečení tohto zdravého chleba.