Suroviny:
- 3/4 hrnček voda najlepšie filtrovaná
- 2 PL olivový olej
- 1 PL javorový sirup alebo med
- 1/4 hrnček bezobilninový kvások
- 1/4 hrnček kaša z bielych batátov +
- 2 PL kaša z bielych batátov
- 1 PL jablčný ocot
- 1/4 hrnček manioková múka
- 1/2 hrnček tapiokový škrob
- 1/4 hrnček múka z tigrích orechov
- 1 1/2 hrnček banánová múka
- 1 3/4 ČL soľ
Postup:
-
Do veľkej misy pridajte vodu, olej, sirup (med), kvások, kašu z bielych batátov a jablčný ocot. Miešajte, kým sa zmes nespojí. Do druhej misy dajte maniokovú múku, tapiokový škrob, múku zo zelených banánov, múku z tigrích orechov a soľ. Suché prísady pridajte k mokrým prísadám a dobre premiešajte, aby sa všetka múka zapracovala do cesta. Cesto by malo byť lepkavé, ale nie mokré a nemalo by sa vám priveľmi lepiť na prsty – pridajte viac tigrej múky po lyžici, kým nedosiahnete túto konzistenciu. Cesto vytvarujte do okrúhleho tvaru, nechajte v mise, posypte múkou (maniokovou) a prikryte kuchynskou utierkou. Nechajte 1,5 – 2 hodiny postáť.
Poznámky
Môžete si všimnúť, že vaše cesto počas procesu kysnutia popraskalo/rozdelilo sa kvôli vlhkosti a nedostatku lepku, ktorý vytvára hladký elastický povrch cesta a udržuje bublinky vo vnútri. Ak sa tak stane, jednoducho si znova namočte ruky a cesto jemne uhlaďte, aby ste znížili ďalšie praskanie počas pečenia. Nakrojenie vrchu chleba tiež pomáha nasmerovať prúdenie vzduchu, a tak pomáha predchádzať ďalším prasklinám.