Paleo čokoládová bábovka

Táto bohatá paleo čokoládová bábovka je jednoduchšia, ako si myslíte a je perfektná na rôzne špeciálne príležitosti. Bezlepková a bezmliečna, s vegánskymi vajíčkami aj vegánska verzia je perfektne vláčna a poliata je jednoduchou bezmliečnou čokoládovou ganážou. 

 IMG_0172

Potrebujete:

1 1/2 hrnček mandľová múka

1/2 hrnček tapiokový škrob

2/3 hrnček kakaový prášok

1 1/2 ČL sóda bikarbóna

1 ČL prášok na pečenie (vínny kameň)

1/2 ČL soľ

4 ks vegánske vajíčka (alebo 4 ks riadne vajcia)

2/3 hrnček kokosové mlieko z plechovky

1 1/3 hrnček kokosový cukor

2/3 hrnček kokosový olej roztopený 

2 ČL vanilkový extrakt

Ganáž:

170g horká čokoláda

1/2 hrnček kokosové mlieko z plechovky

Vegánske vajíčka:

4 PL rozomleté ľanové semiačka

11 PL voda

Postup:

Ak použijete vegánsku verziu, najprv si pripravte vegánske vajíčka zmiešaním rozomletých ľanových semiačok a vody. Nechajte postáť 5 minút. 

Vo väčšej mise zmiešajte mandľovú múku, tapiokový škrob, kakaový prášok, sódu bikarbónu, prášok na pečenie a soľ. V druhej väčšej mise zmiešajte kokosové mlieko, kokosový cukor, kokosový olej, vanilkový extrakt. Premiešajte a na záver pridajte vegánske vajíčka. Dôkladne premiešajte. Presypte suchú zmes do misy s mokrou zmesou a premiešajte, kým sa suroviny spoja. Použite bábovkovú formu o priemere 25 cm, ktorú vytriete kokosovým olejom. Vylejte zmes do formy a vrch zarovnajte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečte 35 - 40 minút. Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút. Po uplynutí času bábovku opatrne vyklopte z formy. Nechajte úplne vychladnúť, predtým ako polejete ganážou. 

Ganáž: Roztopte čokoládu s kokosovým mliekom, dajte dole z platne a nechajte 5 minút vychladnúť a zhustnúť. Potom ňou polejte bábovku. Nechajte postáť 10-15 minút pred krájaním. Servírujte.