Vegánska čokoládová torta bez lepku
S maniokovou a tigrou múkou, bez vajec a mlieka
Táto torta je mojím obľúbeným dôkazom toho, že aj bez lepku, mlieka a vajec môže vzniknúť úžasne vláčna, bohatá a čokoládová torta. V ceste kombinujem maniokovú múku a múku z tigriho orecha (tigernut), ktoré spolu vytvárajú jemnú textúru a zároveň sú výživné. Sladená kokosovým cukrom, vhodná aj na špeciálne príležitosti či víkendové maškrtenie.
Potrebujete:
Korpus:
-
1 1/3 hrnček maniokovej múky
-
1 hrnček múky z tigrieho orecha (tigernut)
-
1 1/4 hrnček kvalitného kakaa
-
1½ hrnček kokosového cukru
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
1 PL 1 ČL prášku do pečiva
-
3/4 ČL soli
-
1 1/2 hrnček kokosového mlieka
-
3/4 hrnček olivového oleja
-
1/2 PL jablčného octu
-
1 PL vanilkového extraktu
-
1 hrnček kokosový jogurt
- 1½ hrnček horúcej vody
Krém:
-
360 g vegánskej horkej čokolády (70 % kakaa)
-
200 ml kokosového krému (len tuhá časť z kokosového mlieka z plechovky)
-
2 PL javorového sirupu (alebo kokosového sirupu)
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
150 g rastlinné maslo (v kocke)
-
6 PL javorový sirup
- čerstvé bobuľovité ovocie na ozdobu (jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle)
Postup:
1. Korpus:
-
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si 3 formy Ø 20 cm s papierom na pečenie.
-
V mise zmiešajte kokosové mlieko a jablčný ocot, premiešajte a nechajte postáť 10 minút.
-
V samostatnej mise zmiešajte suché suroviny - maniokovú múku, tigriu múku, kakao, kokosový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.
-
V samostatnej miske zmiešajte mokré suroviny - zmes s kokosovým mliekom, olivový olej, jogurt a vanilku.
-
Spojte suché a mokré zložky, premiešajte a na záver vlejte horúcu vodu. Cesto bude riedke – to je v poriadku.
-
Rozdeľte pripravenú zmes do 3 foriem a pečte 35-40 minút. Nechajte korpusy najprv vychladnúť vo forme, potom ich opatrne vyklopte.
2. Krém:
-
Kokosový krém z plechovky rozpustite na platni, pridajte čokoládu a miešajte na miernom ohni, kým sa čokoláda roztopí.
-
Pridajte javorový sirup a vanilku. Dobre premiešajte.
-
Ručným mixérom zmes rozmixujte tak, že budete postupne pridávať maslo po malých kockách, kým sa každá dôkladne rozmixuje.
-
Hotový krém dajte do chladničký a nechajte stuhnúť (30- 60 minút).
- Opäť rozmixujte mixérom, aby ste dosiahli konzistenciu krému.
3. Finálne zostavenie:
-
Položte prvý korpus na podnos a natrite krémom, zopakujte s druhým aj tretím korpusom.
-
Zvyšok krému rozotrite navrch a po bokoch.
-
Ozdobte ovocím.