Doprava zdarma nad 80€ v rámci Slovenska.

Vegánska čokoládová torta bez lepku

S maniokovou a tigrou múkou, bez vajec a mlieka

Táto torta je mojím obľúbeným dôkazom toho, že aj bez lepku, mlieka a vajec môže vzniknúť úžasne vláčna, bohatá a čokoládová torta. V ceste kombinujem maniokovú múku a múku z tigriho orecha (tigernut), ktoré spolu vytvárajú jemnú textúru a zároveň sú výživné. Sladená kokosovým cukrom, vhodná aj na špeciálne príležitosti či víkendové maškrtenie.

F4FD9405-8066-4A77-A434-AB3A5684A04D

Potrebujete:

Korpus:

  • 1 1/3 hrnček maniokovej múky

  • 1 hrnček múky z tigrieho orecha (tigernut)

  • 1 1/4 hrnček kvalitného kakaa 

  • 1½ hrnček kokosového cukru

  • 1 ČL sódy bikarbóny

  • 1 PL 1 ČL prášku do pečiva

  • 3/4 ČL soli

  • 1 1/2 hrnček kokosového mlieka 

  • 3/4 hrnček olivového oleja

  • 1/2 PL jablčného octu

  • 1 PL vanilkového extraktu

  • 1 hrnček kokosový jogurt

  • 1½ hrnček horúcej vody

Krém:

  • 360 g vegánskej horkej čokolády (70 % kakaa)

  • 200 ml kokosového krému (len tuhá časť z kokosového mlieka z plechovky)

  • 2 PL javorového sirupu (alebo kokosového sirupu)

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 150 g rastlinné maslo (v kocke)

  • 6 PL javorový sirup

  • čerstvé bobuľovité ovocie na ozdobu (jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle)

 

Postup:

1. Korpus:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si 3 formy Ø 20 cm s papierom na pečenie.

  2. V mise zmiešajte kokosové mlieko a jablčný ocot, premiešajte a nechajte postáť 10 minút.

  3. V samostatnej mise zmiešajte suché suroviny - maniokovú múku, tigriu múku, kakao, kokosový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.

  4. V samostatnej miske zmiešajte mokré suroviny - zmes s kokosovým mliekom, olivový olej, jogurt a vanilku.

  5. Spojte suché a mokré zložky, premiešajte a na záver vlejte horúcu vodu. Cesto bude riedke – to je v poriadku.

  6. Rozdeľte pripravenú zmes do 3 foriem a pečte 35-40 minút. Nechajte korpusy najprv vychladnúť vo forme, potom ich opatrne vyklopte.

2. Krém:

  1. Kokosový krém z plechovky rozpustite na platni, pridajte čokoládu a miešajte na miernom ohni, kým sa čokoláda roztopí.

  2. Pridajte javorový sirup a vanilku. Dobre premiešajte.

  3. Ručným mixérom zmes rozmixujte tak, že budete postupne pridávať maslo po malých kockách, kým sa každá dôkladne rozmixuje.

  4. Hotový krém dajte do chladničký a nechajte stuhnúť (30- 60 minút).

  5. Opäť rozmixujte mixérom, aby ste dosiahli konzistenciu krému.

3. Finálne zostavenie:

  1. Položte prvý korpus na podnos a natrite krémom, zopakujte s druhým aj tretím korpusom.

  2. Zvyšok krému rozotrite navrch a po bokoch.

  3. Ozdobte ovocím.